søndag 29. januar 2012

La Familia!

-Æ du heilt ny i partiet, siår du? Da må æ bare få ønske dæ velkommen i familien!! (etterfulgt av sånn stor bamseklem av sorten "yndlingstante som ikke har sett deg siden du var 11 år og tror nok du fortsatt synes Bugg er  godt og hest er best")

Jeg har blitt politiker. Ekte, norsk bygdepolitiker, og i helga hadde jeg min debut på en helt ordentlig politisk konferanse. Mye lærdom i slike samlinger, en del lærdom av ymse karakter. Nettverk har blitt bygget, og lite bryter isen som å få 61 poeng på ordet "knurp" i Wordfeud. Nå er det ikke politikk dette innlegget skal handle om, men om familie. Utvidet familie, selveste organisasjonsfamilien! Jeg har gjort et lite analytisk dypdykk ned i selve arketypene i organisasjonen, og vil illustrere mine eksempler med (sannsynligvis) velkjente personlighetstyper fra familier. Min påstand er at vi finner disse typene i alle organisasjoner og lag, av en eller annen art.

Jeg har liten slekt og familie selv, så jeg har dessverre lite relevant materiale jeg har førstehåndskjennskap til , men jeg har venner med store familier, og en mørk fortid fra 90-tallet med hang til å se Hollywoodfilmer med festlige familier i diverse situasjoner. Så jeg mener selv at jeg har godt grunnlag for analysen...

Dyptpløyende analyse og knivskarpe observasjoner av Personligheter i Enhver Organisasjon:

  •  Tante Blid: Hun alle vil feire jul hos, hun med de store klemmene (se innledning), hun som setter standarden for hva vi snakker om, hva vi ikke snakker om, hva som er rett og galt. Hun ler ofte og høyt, har full kontroll, passer på at de minste har nok klær på og at de største gjør det de skal, og som man er litt redd skal lese det man tenker.

  • Onkel: Han med vitsene, han som ler kjempehøyt og kommer med sånne pinlige spøker. Han har sjelden fulgt helt med, og kommer med kommentarer som er festlige, men ofte litt i en parallell sidegate av tema..

  • Matriarken: To typer, enten forhenværende Tante Blid, eller Tante Blids bitre søster, som husker alt som var mye bedre før, og som ikke unnlater å kommentere hvor ille alt er nå. Kvir seg sjelden for å slenge ut lettere ubegrunnede påstander, og tsk'er på en suveren måte bort dersom hun skulle tas i utviding av sannheten. Begge typene har full oversikt, full kontroll og  er fulle av råd av alle slag. Begge typene snakker mye, gjerne skingrende høyt, og er ikke redd hverken for å avbryte eller overdøve

  • Patriarken: Betydelig stillere enn Matriarken, men når han først snakker, tier man, uansett hva han sier. Snakker gjerne om temaet som ble diskutert for tyve minutter siden, refererer ofte til fordums dager og egne bedrifter. Siterer ofte, og sprer gjerne beskyldninger det er vanskelig/man ikke rekker å motbevise. Kan mange gode vitser, som han ikke unnlater å gjenta.

  • Lillebror: Superivrig til å vise alt han kan, alle fremmedordene han har lært og ikke minst å bli hørt, sett og få teste ut kunnskapen i diskusjoner. Blir strålende glad av ros og oppmerksomhet, og eitrende irritert og stormende sint av motgang.

  • Storebror: Moden, reflektert og bittelittegrann besserwisser. Vil veldig gjerne framstå raus, tolerant og verdensvant. Er flink til å hjelpe matriarken (bli dullet med av matriarken), og fører lange, tålmodige samtaler med patriarken han gjerne spøker litt med i etterkant.

  • Lillesøster: Er innstilt på, og overbevist om, at nettopp hun kan redde verden. Engasjert, ivrig, taletrengt, himlende med øynene, lettrørt og gjerne kledd i primærfarger. Svært ofte er store følelser involvert, og svært ofte er hun blakk.

  • Storesøster: Svært ofte tidligere Lillesøster, men nå med et mer arrogant og ironisk blikk på sin egen innsats. Ofte svært engasjert i egne barn, egne hus og egen vaskemaskin, og erindrer at det var en verden utenfor, men lurer på om ikke den ender ved Legoland.

  • Kule-Kusine: hun du altfor sjelden ser (kan også være en fetter!), som har mye å snakke om, som det er deilig å sitte med, som ler og tuller og som ikke går av veien for å være litt kjærlig festlig på din vegne (eller gruse deg i Wordfeud..). Eller mimre om småfestlige felles minner, som i urovekkende stor grad ser ut til å sette nettopp deg i et noe snodig lys.

  • Frekke-Fetter: han du altfor sjelden ser (kan også være en kusine!), som du absolutt ikke har noe å snakke om med, men slektsforholdet gjør at man må. Stillheten overdøves ofte av Frekke-Fetters kommentarer  om hvor mye han tjener i forhold til deg selv, hvor mye han trener eller hvor mye han hat gått ned via lavkarbo. Gir deg en overveldende følelse av dårlig selvtillit og manglende tro på egne evner, og skaper intens irritasjon. (jukser sannsynligvis i Wordfeud!)

Tremenninger, besteforeldre, oldeforeldre, filletanter, svigerforeldre, barnebarn osv... Mange typer å studere ved neste korsvei. Analysen kan muligens utvides på et senere tidspunkt.  Men de er der. I lag og organisasjoner. Og jeg, jeg er en del av det. Familien.


Så spørs det da hvem jeg er??


(Og bamseklemmen? Helt fantastisk, smiler ennå! Tar gjerne imot flere slike!!)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar