onsdag 27. mai 2015

Akselererende gartnervirksomhet. Og Chili.


Siden forrige hageblogginnlegg, har jeg fått utallige (eller en, da, sånn egentlig, fra mannen i huset...) oppfordringer om å skrive mer. Hva er neste steg, liksom, skjer det noe? Har det utviklet seg, er dere nå selvforsynte med annet enn rabarbra, basilikum og ramsløk?  Suser humla? Er det sus i serken?

Vel. Ting skjer. Det utvikler seg, og på tross av/på grunn av vår fullstendig fraværende kompetanse på hageområdet, utvikler det seg temmelig raskt.

For det første: Det spirer. Hvitløk- og skremme nabokatten bort fra hans/hennes(?) treetasjers toalett-innsatsen min, virker. I dag ser vi den første bittelille spira av det jeg HÅPER er sukkererter, og ikke irriterende ugress. Foreløpig er det lite, grønt og så nogenlunde der jeg sådde frøene.

For det andre: JULA hadde noen fine plasttelt til oss nybegynnere som innså at et ordentlig drivhus var litt vel voldsomt sånn etter en ukes interesse. Teltet kom i går, ble satt opp og bardunert etter de fleste av kunstens regler (man bor på en øy...), og i dag flyttet to tomatplanter, en paprikaplante, noen krydderurter og vår nye venn, Chiliplanten, inn. Mor og snuppå satte og en avokadostein i jord. Plantene har det lunt og godt, og det lukter deilig badeball-rosmarin-jord der inne.

For det tredje: Snuppå fikk med seg planter fra familiebesøk i helga, og i går la en facebookbekjent ut chiliplanten på facebook. Styrke seks, sto det, og for de i familien som hadde lest beskrivelsene, holdt vi oss gladelig unna. Det gjorde ikke husets femtenåring (og ja. Gjengitt med samtykke. Skriftlig sådan. Seff, skrev han. På sms. Fra kjelleren...)

-De va små!
-Ja
-Eg har spist chili før. De va mye større. Eg har spist jalapeno og.
-Ja
-Eg like sterk mat
-Ja
-Kan eg smaka?
-Det e sterkt...?
-Eg har spist det før. Eg smake.

........

-Har me melk?


En liter laktoseredusert melk, og en mengde lattertårer fra gode foreldre senere, kom poden seg i seng. Etter å ha sett Chili-Klaus og Kristian Valen, og klart å le sånn bittelitt av det, mellom melkeslurkene.

Det vokser og gror, altså. Har lyst til å plante agurker og druer og det ene med det andre, men har ikke den minste peiling på hva jeg driver med. Kanskje derfor det er så gøy?? Tips? Arveplanter med eller uten sterk smak? Vi mottar med takk og pågangsmot.Det spirer. Bittelitt. Og jeg TROR det er sukkererter.

JULA, altså. Merk bardunene, tatt fra havarert telt. 

Chili (tørket versjon). Styrke seks. 

6 kommentarer:

 1. Har fått hjelp av junior til å få plantene ut i plantekassene, enkelte ting er vanskeleg med dårleg rygg. Eg fekk dilla på kjøkkenhage i fjor, og noko gjekk fint(rødbeter, sukkererter, salat(imengder) gulrot(delvis) potet) og andre ting var meir usikkert resultat. Slår til med tomatplante og squash iår, så får vi sjå. Artig er det iallfall! Og stas å gå i hagen og plukke av eiga avling!
  Drivhus er drømmen, men må vente, det blir bygd ny veg i deler av hagen vår, og då lever eit drivhus farleg.
  Håpar det har roa seg med chilien for junior!!! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt andre også er grepet av dilla! Her fungerer plastdrivhuset foreløpig utmerket, selv om vi bor værutsatt til. Salat tenkte jeg å prøve, hva slags salat lyktes du med? Kom i vanvare for å kjøpe en blomkålplante her i går.... Så får vi se. Kjekt, iallfall, og datter på åtte vandret rundt og spiste, ramsløk, gressløk og rabarbra i dag. Stas!!

   Slett
  2. Øhh, aner ikke hvilken type salat…anna enn at jeg prøver noe anna enn i fjor, for den ble ikke noe særlig. Men ruccola vokser fort og gæli, der ser du resultatr! Prøver meg på spinat også i år, får se hvordan det blir. Ingen fare for at det skal tørke ut iallfall, det har regnet uavbrutt i hele mai. Nå treng sol og varme!

   Slett
 2. Liv Nesse Amundsen! Jeg forguder hvert innlegg du skriver ;D Og jeg får ikke sagt nok hvor mye jeg setter pris på dine dønn ærlige, genuine og sannsynligvis helt ektefølte skråblikk på temaer vi andre dødelige aldri ville klart å skrive om. Jeg humrer høyt i stuen etter annenhver setningen og det er ikke mange blogger jeg setter meg ned for å lese på kvelden... Men din? Sukk. Jeg elsker den;)

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 4. Nydelige Line! For en kommentar, nå ble jeg så helt utrolig glad! Tusen takk! Betyr virkelig mye når den kommer fra deg, for maken til tryllekunstner med ors som det du er, skal man lete lenge etter. Vet du at jeg leser tekstene dine flere ganger? Og at jeg synes du maler de vakreste bilder av livet, med alle sine farger, fasetter, fall og svev. Takk!

  SvarSlett